Artist in Residence - Inspired by Cabiner - Augustus 2022

Mirjam Withaar is in 2018 afgestudeerd aan de kunstacademie St. Joost in Breda, met de opleiding Beeldende Kunst. In 2021 heeft ze zich aangesloten bij Het Werkgebouw in Maastricht, waar ze dagelijks te vinden is in haar atelier. 

 

Mirjam maakt in haar werk o.a. gebruik van wol. Met de techniek natvilten maakt zij bladvormige wandobjecten die laten zien hoeveel kleurtonen de natuur rijk is. Als kind was Mirjam al veel buiten te vinden en verzamelde ze bladeren om deze in boeken te drogen en vervolgens te bewaren. Nog altijd ziet ze bladeren als kleine kunstwerkjes, vooral het transformerende element blijft haar verwonderen.

Het bos in het bijzonder is een belangrijke inspiratiebron in haar werk. Continue transformeert deze omgeving in vorm en kleur. Ze schrijft:

 

‘Het bos laat me voelen dat ik de indringer ben, alsof alles in een bevroren spanning is en wacht tot ik weer wegga. Rijen aan boomstammen die zichzelf laten zien maar ook bedekken. Het is een plek waar dingen verscholen liggen, waar alles zich stilletjes en vastberaden blijft uitbreiden. Schimmels die beslag leggen op een dode stam, een klimop die met zijn armen een boom verstrengeld.’

 

Dit is de plek die Mirjam graag opzoekt tijdens haar wandelingen. Elke wandeling geeft een nieuwe beleving en laat andere details zien die eerder nog niet opvielen.

 

EXPOSITIES

-

 

 2022

Leven-de Natuur

Duo expositie met Sarah van Rossem

i.s.m. CNME

Brandweerkantine Maastricht

 

2020

Wanderer . Atelier Anders . Schaijk

 

2019

Door de spiegel . K26 . Oss

 

2019

If Sky enters, If light, If water, If dirt, If fabric touches . Masterapprentice project Kunstpodium T . TAC Eindhoven

 

2019

The New Generation . Frame.De.Galerie Amersfoort

 

2018

Kunstbeurs Nulllll . Amersfoort

2018

C-section . Launch A.K.V. st. Joost Breda

2018

Live Action Contraction . Performance Bar Rotterdam

2018

Floyd Firestone & the ultrasonic gang from the other side . De Fabriek . Eindhoven

 

2017 

Groepsexpositie . Galerie Martin Copier Werkendam