OVER MIRJAM

 

De link met natuur is nooit ver te zoeken bij textielkunstenaar Mirjam Withaar. In haar atelier in Maastricht verwerkt zij wol tot wandobjecten van vilt.

 

“Een groot deel van mijn werk is het verzamelen van beelden en verhalen die buiten in de natuur te vinden zijn. Natuurlijke structuren zoals de grove schors van een boom, bladskeletten, stenen in allerlei vormen en maten. Als ik buiten aan het wandelen ben gaat het niet om de afstand die ik afleg, maar om de dingen die ik om me heen zie. Dit betekent soms door je knieën door de varens heen turen. Kleine details te zien, de waterdruppels op een blad, het avondlicht op de bosbodem en mini korstmossen op een dode boomstam. De vergankelijkheid van alles wat groeit en leeft, leg ik vast in mijn werk, waardoor het tijdloos wordt. Op die manier vang ik herfstkleuren en stagneer ik het proces van verval. Opeens krijg je alle tijd om te kijken naar een grillig gat in een herfstblad of korstmos op een dode boomstam.”

 

Het werken met wol is voor Mirjam een ambacht waar oneindig veel in te ontdekken valt. Het fysiek bezig zijn met het materiaal, de zachtheid van de wol en deze te zien transformeren tot een sterk stuk vilt blijft Mirjam keer op keer verwonderen. “Dat er simpelweg alleen water en zeep nodig is om vilt te maken voelt zo puur en maakt dat ik telkens weer opnieuw wil creëren”.

 

Mirjam Withaar is in 2018 afgestudeerd aan de kunstacademie St. Joost in Breda, met de opleiding Beeldende Kunst.

 

 

Artist in Residence - Inspired by Cabiner - Augustus 2022